Als docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Utrecht/Amersfoort maak ik, Anke van Bijsterveldt, ieder jaar gebruik van de mogelijkheid om opdrachten uit te zetten onder 4e jaars studenten die afstuderen.
Zij hebben de mogelijkheid om te kiezen voor wetenschappelijk onderzoek, het schrijven van een beleidsplan of het ontwikkelen van een product voor de praktijk. Als opdrachtgever wil ik graag dat ze zich verdiepen in het thema ‘opvoeden van kinderen met diabetes type 1’. Het gaat mij daarbij vooral om het in beeld brengen van de ervaringen van kinderen met diabetes en de direct betrokkenen, zodat we van daaruit een vertaling kunnen maken naar concrete pedagogische begeleiding.
De afgelopen jaren zijn er al behoorlijk wat onderzoeken gedaan en ontwikkelopdrachten gemaakt.
Hieronder vind u een overzicht van deze onderzoeken en producten met een link naar de bijbehorende verslagen.
Met de studenten van het jaar 2016 zijn we aan de slag gegaan om de Bob&Bo lijn compleet te maken. Voor iedere leeftijd tot 12 jaar zijn er praktische begeleidingsvormen ontwikkeld om kinderen te ondersteunen in het uitvoeren van alle handelingen die te maken hebben met DM1 en een stukje herkenning en daarmee ook erkenning geven.
Veel leesplezier!
Onderzoeken
- “Diabetes Mellitus Type 1 in het regulier onderwijs” door Jolein Noorland.
- “Emotionele ontwikkeling van jonge kinderen met diabetes” door Denise Kolijn.
- “Wat is de behoefte van opvoeders aan pedagogische begeleiding, rondom het thema loslaten, bij het managen van diabetes type 1 in het dagelijks leven van kinderen in de leeftijd van 8 en 9 jaar” door Maijla Rookhuizen.
- “Pedagogische ondersteuning voor DM1 in ziekenhuis Meander Medisch Centrum” door Esther van Vliet.
- “Pedagogische ondersteuning voor DM1 in ziekenhuis Ter Gooi” door Anouk Bos.
- “Pedagogische ondersteuning voor DM1 in het Groene Hart ziekenhuis” door Demi Bouhuys.
- “Pedagogische ondersteuning voor DM1 in Elisabeth ziekenhuis” door Dalith Weinberg.
Ontwikkelopdrachten
- “Ondersteuning van het kind met diabetes type 1 tijdens het acceptatieproces” Handboek voor ouders door Marloes Verlare.
- “Voorlichting voor ouders van kinderen in de pubertijd met diabetes” door Isabel Peeters. Lees ook het verantwoordingsverslag.
- “De diareis en de doordenkers” Twee spellen die veel kunnen betekenen voor het kind met diabetes type 1 in de leeftijd van 8 t/m 10 jaar. Kwartetspel en praatkaartjes. Door Rosemarie Terberg.
- “Omgaan met diabetes in de klas“ Een lespakket voor groep 3 t/m 5. Door Mirjam Benamar.
- “Het basisschoolkind met diabetes type 1“ Een informatiepakket voor de bovenbouw. Door Tamina Ibrahim.
- “Diabetes in ons gezin”, ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met DM1, door: Marije van der Werf, Noortje Stuurman, Iris Hoogbergen. Lees ook het verantwoordingsverslag.
- Werkboek “DiaBest” magazine voor sugarkids, 9-12 jaar, door Liselot Koorn.
- Werkboek “DiaBest” magazine voor sugarkids, 7-10 jaar, door Britt Iliohan. Lees ook het verantwoordingsverslag.